Jobb ember?Lehetséges az, hogy az ember „jobb emberré”, egyáltalán „jó emberré” váljon? A kérdésre én most nem keresem a választ, és a forrásban jelzett cikket sem tartom receptnek. Egyszerűen csak jó értékeknek tartom azt apár pontot, amit a felsorolás ad. Lássuk:

Mitől lesz valaki „jó ember”? Ez egy ősrégi kérdés. Ha olyanra gondolsz, akire felnézel, akkor az illető keményen dolgozik, kedves, nagylelkű, bátor és még a legnehezebb helyzetben is helyesen cselekszik. Egyesek nem annyira jók, mit amennyire vágynak rá, vagy amennyire hiszik, hogy jók lehetnek. Pedig tenni mindig lehet azért, hogy jobb emberek legyünk – ehhez ad öt tanácsot az amerikai Forbes.

Tartsd a szavad

Kevés olyan tulajdonság van, ami még a szavahihetőségnél és több tiszteletet parancsol. Ha akkor is tartod az ígéreteidet, ha valami váratlan fordulat közbejön, roppant eltökélt ember lesz belőled. Esélyes, hogy többször fogsz nemet mondani, mint igent, cserébe az utóbbi jelenteni is fog valamit, ezért pedig a környezeted is tisztelni fog.

Előbb magaddal foglalkozz

Szinte lehetetlen másokkal is törődni úgy, hogy magaddal előtte nem foglalkozol. Persze megteheted, hogy minden idődben másokkal foglalkozol, de évek múltán ráeszmélsz majd, hogy semmi olyat nem tettél, ami téged is boldoggá tett volna. Szóval fontos, hogy vedd magad előre, legyen szó egy kis önidőről, még ha sok dolgod van is, vagy akár pár saját prioritásról, annak ellenére, hogy épp sokan kérnek tőled sokféle szívességet. Különben is: ha folyton magad sorolod leghátra, kimerülsz, így ez a modell sem lesz sokáig fenntartható. Helyezd magad előre, törődj magaddal! Ez a legjobb mód arra, hogy elérd a céljaid és teljesítsd az összes kötelezettségedet.

Cselekedj helyesen, akkor is, ha nehéz

A jó döntés szinte mindig nehezen hozható meg. Ha könnyű lenne, mindenki így járna el. A helyzet az, hogy a nehéz döntések többsége áldozattal jár: idő, energia, erőforrások – noha eleinte fárasztó lehet, cserébe sosem fogod megbánni, hogy helyesen cselekedtél. És minél többször jársz el így, annál könnyebben fog menni.

Legyél ott

Az élet nehéz és mozgalmas, így mikor fáradt az ember, könnyű lemondani egy baráti összejövetelt vagy családi programot, még ha különleges alkalomról van is szó – pedig nem kellene. Addig legalábbis semmiképp, amíg valóban nincs családi vagy munkaügyi vészhelyzet. A legjobb módja a szeretet kimutatásának az, ha ott vagy másoknak. Nem sokan teszik ezt, főleg mikor fáradtak, így ha te mégis megjelensz, ott vagy, törődsz a szeretteiddel, értékelni fogják, és többet jelent majd nekik a köztetek lévő kapcsolat, mint eddig bármikor.

Légy nyitott

Sok módja van annak, hogy kicsit nyitottabbá válj: olvashatsz, utazhatsz, új emberekkel találkozhatsz, kipróbálhatsz valamit, amit korábban nem – ám a leghatékonyabb módszer az, ha odafigyelsz másokra. Komoly politikai széthúzás uralkodik világszerte, ilyen nehéz időkben pedig mindennél többet érhet az odafigyelés, az együttérzés. Amennyiben maradunk a széleken, mégis ki nyer? Nem az emberek, nem az ország, és főleg nem a világ. Szóval igenis nyisd ki a füled, gyakorolj türelmet, és próbáld beleélni magad mások helyzetébe, hogy együtt építhessünk hidakat.

 

forrás: https://forbes.hu/legyel-jobb/ot-mod-ra-hogy-jobb-emberre-valj-2019-ben/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.