2020-02-21

Blog

Az oldalamnak van egy blog része. Néha felmerül a kérdés, hogy mi a célom ezzel a bloggal. Elmondom. Hogy számomra is világos legyen, hogy miért születik ennyi bejegyzés, illetve, aki olvas valamit, annak legyen elképzelése arról, hogy miért olvas ennyit és ilyenfélét, feltéve, ha van erre ideje.

Először is le kell írnom, hogy nagyon sok érdekes írást olvasok. Mikor azon kezdtem gondolkodni, hogy milyen formában őrizhetem meg ezeket magamnak abból a célból, hogy bármikor elő tudjam őket venni újra átolvasni, informatikusként is el kellet gondolkodnom a dolgon. Az internet tartalmai nem örök érvényűek, sokszor előfordul, hogy az adott pillanatban olvasott iromány mondjuk egy év múlva már nem elérhető. Megváltozik az elérhetősége (bár ebben az esetben azért nagy esély van rá, hogy keresőben elő lehet még kotorni), megszűnik a domain, stb…

Ebből következik, hogy az értékesnek ítélt tartalmat esetleg célszerű menteni.

Itt a kérdés, hogy milyen formában? Weblapként? Pdf formátumban? Word-be lementve? Milyen mappa rendszerbe? Hogyan lehet majd benne keresni később? Hogyan lehet kereszthivatkozásokat rögzíteni később? Hogyan lehet a forrásokat jól nyilván tartani.

Rövid fájlrendszeres kirándulás után rá kellett jönnöm, hogy a sok tapasztalatom ellenére is, ez nehézkes rendszer lesz. No, ekkor ugrott be, hogy a blog formátum lesz a nyerő. A forrás megjelölés, a bejegyzések egymásra hivatkozása, későbbi szerkesztése, a kereshetőség a címkézés, kategorizálás, szójegyzék mind azonnal megvalósítható.

Így lett a cikkek gyűjteménye blog formátumú, azért tudod te most olvasni ezeket az írásokat.

A blog tehát elsősorban magamnak készül, ezzel együtt mindig nagy öröm számomra, ha más is olvassa, esetleg hozzászól, megosztja.

Ha értesülni akarsz a bejegyzésekről akkor, amikor azok elkészülnek, iratkozz fel az új jegyzet értesítőmre!

Név *
Email *

Az oldalon közölt cikkekkel, tartalmakkal kapcsolatban:

  • A legtöbb esetben változatlan formában teszem közzé.
  • Minden esetben pontosan megjelölöm az oldal alján a forrását. Ezekről összefoglaló oldalt is vezetek.
  • A saját véleményemet mindig láthatóan elkülönítem a tartalomtól.
  • Mindenféle gazdasági előnyszerzési cél nélkül illesztem be az oldalba: nem számít, hányan nézik, nem kapok pénzt a kattintásért, stb.
  • Éppen ezért nem kérek engedélyt a tartalom előállítójától arra, hogy az oldalamon szerepeljen a munkája, mert – a legnagyobb tisztelet mellett – úgy érzem, senkinek nem okozok vele kárt, sőt, akár rá tudom irányítani a figyelmet az íróra.
  • Tisztelt szerző! Ha ennek ellenére úgy gondolod, hogy itt nincs jó helyen a cikked, kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot, ebben az esetben a jelszó a béke!

Baráti üdvözlettel, Soma