2018-12-05

Web programozó, programozó Győr

A programozással általános iskolában kezdtem el ismerkedni. Akkor még Commmodore 64 gépen, Basic nyelvben. Bevallom őszintén, kifogott rajtam…

Általános iskola végén, a középiskola előtt valahogy újra előkerült a téma. Akkor már AT-286-os PC-n. Az akkor elérhető Quick Basic valami érzés alapján „gyerekesnek” tűnt. Mikor ezt a gondolatomat egy cég informatikus munkatársaival megosztottam, – bár értetlenkedve, de – adtak egy Turbo Pascal egyetemi tankönyvet és egy 3,5″-os lemezt a Turbo Pascal program rendszerrel. 1989 nyarán autodidakta módon megtanultam programozni.

Mint hamarosan kiderült, a középiskolában programozóként pont a Turbo Pascal volt a tantárgyunk, így nem kis előnnyel indultam a programozó csoportban. (A többiek utolértek, volt aki meg is előzött.)

Valahogy ez maradt a munkamódszerem: munka közben bármit meg lehet tanulni.

Az első munkahelyemen jött a Visual Basic programozása.

A feltételezésből, hogy aki programozó, az weblapot is tud szerkeszteni, megkerestek az első weblap létrehozásának kérésével, valamikor 1999-ben. Én még láttam a FrontPage programot, s nem emelem ki, hogy a text editoros szerkesztést is láttam, mert a mai napig HTML kódot mindenféle vizuális eszköz nélkül, szöveges dokumentumként szerkesztek. Persze az évek alatt ehhez szépen jött a CSS, különböző JavaSrcipt keretrendszerek használata, ismerete, de az ismeretség korábbi, én még JS keretrendszer nélkül is írtam kódot.

Az első multinacionális céges megrendelés szerződésén még nem száradt meg a tinta, mikor elkezdtem PHP és MySQL-ben programokat írni. Nem mondom, meredek volt, hogy elvállaltam egy ilyen munkát a konkrét ismeretek nélkül, de bíztam magamban, s valóban, a program megírásával egy időben megtanultam ezt a fajta programozást is. Később dolgoztam Zend Frameworkben, mert ilyen is kellett, s őszintén szólva szeretem is az ilyen kihívásokat.

Ma már nem okoz gondot egy EKÁER modul programozása, vagy egy NAV online számlabeküldő rendszer ERP rendszerbe való implementálása.

Szeretem a tiszta kódokat, én vagyok az a programozó, aki valóban ír kommenteket a programjaiba.

Évek óta WordPress alapú weboldalakat programozok, ha kell, saját plugint írok, ha kell a programkódot módosítom. 

A mai napig imádom azt, hogy a programozó munka során a kreativitás párosul a strukturált gondolkodással. Öröm megfejteni egy olyan problémát, hogy az éles szerver alacsonyabb verzió számú PHP rendszerével hogyan oldható meg a szükséges, de még nem létező titkosító függvény hiányának a problémája…

Ennek megfelelően rám lehet szükséged, ha

  • egy programot szeretnél fejlesztetni magadnak,
  • alkalmi munkára van szükséged egy programozói munkádban,
  • elégedetlen vagy a mostani kapcsolatoddal,
  • szükséged van egy weblapra.

Amennyiben úgy néz ki, hogy együtt tudunk működni, kérlek, töltsd ki az alábbi űrlapot:

    Weblapot szeretnékEgy programra van szükségemFundamenta ügyem vanSzeretném az üzletemet fejleszteniSzeretném az életemet fejleszteni

    $NAV_valasz = json_decode(json_encode(simplexml_load_string($curl_response)), true);