Miért szeretjük a javakat halmozni?A minimalista életmód a valódi értékeket helyezi előtérbe szemben a fogyasztói társadalom élvezeteinek hajszolásával.

Ezt az életmód irányzatot minimalizmusként szokták emlegetni, de fontosnak tartom, hogy tisztázzuk: Két témakörről tudunk beszélni:

  1. A minimalizmus művészeti irányzata. Ebben a jegyzetben nem erről van szó!
  2. Az önkéntes egyszerűség. Erről beszélek!

Az önkéntes egyszerűség (más néven minimalizmus vagy tudatosan egyszerű életmód, angolul simple living, minimalism, voluntary simplicity vagy downshifting) számos különböző, önként vállalt cselekvés és stratégia gyűjtőfogalma, amellyel az egyén tudatosan szembehelyezkedik a fogyasztói társadalom tendenciájával és a konzumizmussal. Jellemzője, hogy az egyén megelégszik azzal, amire szüksége van, szemben azzal, amit meg akar szerezni magának. Az önkéntes egyszerűség tudatos részvétel egy olyan világban, amely nagyobb lábon akar élni, mint amit a Föld tartalékai lehetővé tesznek számára.

Az önkéntes egyszerűség egy követője szerint jól meghatározható az, hogy miért szeretünk (felesleges) javakat felhalmozni:

  1. Mert elhisszük, hogy biztonságban vagyunk: A logika szerint ami a miénk, az garantálja a biztonságunkat (tető, ruhák, eszközök, stb.) Ebből következik – tévesen -, hogy több mindennel rendelkezünk, nagyobb biztonságban vagyunk. Az alapvető szükségleteink kielégítése utáni lépcsőfokok sokkal kevesebb stabilitást adnak, és gyorsabban is enyésznek el, mint hinnénk.
  2. Mert elhisszük, hogy ettől boldogabbak leszünk: Senki sem ismerné el, hogy annál boldogabb, minél több mindent birtokol. Pedig így van. Azonban az így szerzett boldogság átmeneti.
  3. Mert sokkal jobban ki vagyunk szolgáltatva a reklámoknak mint hinnénk. … annyit halljuk, hogy végül el is hisszük…
  4. Mert mindenkit le akarunk nyűgözni. Egy gazdag társadalomban az irigység a gazdaság egyik hajtómotorja. A vásárlás és felhalmozás az egyik módja annak, hogy kifejezzük, mennyire jól élünk, mennyi pénzünk van.
  5. Mert féltékenyek vagyunk arra, akinek több van.
  6. Mert a saját hiányosságainkat próbáljuk így leplezni. Menekülünk a magány, a veszteség elől azzal, hogy új dolgokra költjük a pénzt. Azt az űrt akarjuk betölteni, ami belül van.
  7. Mert sokkal önzőbbek vagyunk annál, mint azt valaha is elismernénk. Nehéz dolog szembenézni magunkkal, pedig az emberi természet velejárója az önzés. A saját kis uradalmunk megteremtéséhez minél több dolgot szeretnénk magunkénak tudni.

 

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96nk%C3%A9ntes_egyszer%C5%B1s%C3%A9g
forrás: https://forbes.hu/legyel-jobb/egy-verbeli-minimalista-7-gondolata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük