A kudarc és a kudarctól való félelemA kudarcot a tapasztalatok szerint nehezen dolgozzuk fel. Ennek oka véleményem szerint az lehet, hogy rosszul kezeljük a kudarc fogalmát. A Wikipédia szócikke szerint: “A kudarc olyan állapot, amely a kitűzött vagy elfogadható célt nem teljesíti és a siker ellentéteként értelmezhető.” Ezzel a meghatározással nem értek egyet. Sokkal inkább azt gondolom, hogy a kudarc nem a siker ellentéte, hanem a része annak.

Azzal tisztában kell lennünk, hogy a kudarc nem egy szégyenletes, ártalmas, romboló és fájdalmas dolog, hanem természetes és az élet velejárója. Amikor egy kisgyermek járni tanul, gyakran megbotlik és elesik, de nem érzi úgy, hogy a botlás kudarc. Természetes dolognak tartja egy pillanatra felállni, és azután újra elesni.

Ha a kudarcot ilyen szemszögből nézzük, és nem úgy gondolunk rá, mint ami valóságellenes vagy teljesen távoli a valóságtól, akkor egyáltalán nem kell félnünk! Tekintsük a kudarcot tapasztalatnak, ne pedig végterméknek, vagy egy tapasztalat csúcspontjának, hanem inkább a tapasztalat folyamatának! A kudarc nem a tapasztalatunk vége!

A kudarctól való félelem pedig egy nagy gát a továbbhaladás útjában. A kudarctól való félelem miatt sokszor bele sem vágunk abba, amit tovább vinne minket. A szerencsésebbekben a cél elérésének vágya nagyobb, mint a kudarc miatti félelem, így belevágnak a következő lépésbe. Számukra van lehetőség a cél elérésére, hiszen elindultak. Aki az első lépéseket sem teszi meg a céljai felé, kétséges, hogy valaha oda fog -e érni.

4 eszköz ahhoz, hogy túl tudj lépni a félelmeiden:

  1. Azonosítsd, mit szeretnél: Ha félsz valamitől, gondolj a céljaidra. Amikor a cél előtted lebeg, sokkal könnyebben pozícionálod magadat, és könnyebben eléred, amit akarsz.
  2. Tudatosítsd, mi állít meg: Ha megérted mitől félsz, könnyebben túllépsz rajta. Ha azt sem tudod, hogy mi ellen küzdesz, nem tudod legyőzni.
  3. Urald a kellemetlen érzéseid is: Ne engedd, hogy a félelem elgyengítsen, ezzel együtt ne érezd magad rosszul attól, hogy félsz valamitől. A félelem adhat neked erőt a további lépésekhez.
  4. A kényelmetlen is lehet kényelmes: Először lépj kicsiket a célod irányába. Nagyon sokan nem érzik komfortosan magukat sok helyzetben, de ez nem baj. Ilyenkor lépj még egy kicsit előre. Told ki magad a komfortzónádból.

Ha például az a célod, hogy előadó legyél egy jó nevű konferencián, de attól félsz, hogy nem vagy elég jó, kezdj el jelentkezni kisebb eseményekre előadónak. Írd le, mit értél el. Ha látod, mennyi mindent elértél, segít elhinni, hogy mire vagy képes.

Ha egy kicsit sem érzed magad kellemetlenül, az azt jelenti, hogy nem haladsz a célod felé. Ha mindig a komfortzónádban maradsz, semmi sem fog történni – valójában ettől kellene félned.

Gondold újra a kockázatokat is. A kockázat többé nem az, hogy mit tettél, hanem hogy mit nem tettél meg. A kockázat pont az, ha túl komfortosan érzed magad. A félelem fontos, hogy elérd a céljaid. Túl kell lenned rajta, de nem baj, ha ott van. Csak akard jobban a célod, mint amennyire félsz.

 

forrás: https://forbes.hu/legyel-jobb/4-dolog-amivel-a-sikeres
forrás: https://napidoktor.hu/kivul-belul/a-kudarc-pszichologiaja/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük