Érzelmi intelligencia a stresszkezelés szolgálatábanHallottam már azt a véleményt, hogy a higgadt és tárgyilagos emberek képesek az érzelmeik kontrolljára. A forrásban megnevezett szerző hírlevelében pontosan ezzel a felütéssel kezdte pár gondolatának megosztását. Egyet értek ezzel a gondolattal, azzal a megjegyzéssel, hogy még nem látom pontosan az érzelmi intelligencia és a higgadt tárgyilagosság közti összefüggést. Annál inkább zavart vagyok, mert a hírlevél aztán “mentális állóképességgel rendelkező embert” említ, s ezt a szóvirágot még nehezebben fejtem meg. SZámomra tehát van min töprengeni.

A tízes lista – ami a stressz jó kezelésének egy kivonata – minden esetre érdekes lehet.

Íme, tehát, Itt van 10 olyan dolog, ami az erős mentális állóképességgel rendelkező emberben megvan ahhoz, hogy a stresszes helyzeteket jól tudja kezelni:

1. Nem csinál a bolhából elefántot.

Aki jól tudja kezelni a stresszt, nem látja rosszabbnak a helyzetet, mint amilyen. Ehhez érzelmi intelligencia kell, konkrétan a negatív érzelmek kezelésének képessége. Ha tízes skálán ez kevesebb, mint 8, akkor fejlesztését prioritásként kell kezeljük.

2. Elfogadja az adott helyzetet.

Ha elfogadod az adott szituációt és a történteket, akkor gyorsabban tudsz túllendülni rajta. Ami van, az van, ezen nincs mit „filózni”.

3. Ismeri és elfogadja a stressz előnyeit.

Azok az emberek, akik nehezen kezelik a feszültséggel teli helyzeteket, negatív dologként tekintenek rá. Úgy vélik, hogy azt minden áron el kell kerülni. Nem látják az előnyeit. Pedig a stressz hatalmas ösztönző erő is lehet, amely végül elvezet a sikerhez.

4. Lehetőségként éli meg a stresszes helyzeteket.

Ha növekedni és fejlődni szeretnél, ahhoz ki kell lépned a komfortzónádból és szembe kell nézned a stresszes helyzetekkel. Az erős mentális állóképességgel rendelkezők tudják, hogy ezek a szituációk hatalmas lehetőségeket hordoznak magukban: tanulhatunk a hibákból, tapasztalatot gyűjthetünk, és ezáltal egy magasabb tudatossági szintre léphetünk.

5. Élvezi a folyamatot.

Minden stresszes helyzet megoldásával erősebbek és ellenállóbbak leszünk. A következő hasonló helyzetben már tudni fogod, hogy mindig van kiút, látod a fényt az alagút végén. Egy idő után már magad is fogod keresni azokat a szituációkat, amik kihívás elé állítanak.

6. Különböző technikákkal csendesíti el az elméjét.

Meditálj vagy végezz autogén tréninget, hogy irányítani tudd gondolataidat és ezáltal az elmédet. Így jobban tudod majd kezelni a stresszes szituációkat.

7. Az egót zsebre téve tud tanácsot kérni másoktól.

Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy elérkeztünk arra a pontra: egyedül már nem tudjuk kezelni az adott problémát. Egy stresszes helyzetet mindig könnyebb együtt, másokkal összefogva megoldani.

8. Felismeri a különbséget a valós és az “én”-probléma között

Míg a legtöbb ember úgy tekint a stresszes szituációkra, mint hatalmas problémákra, addig az erős mentális állóképességgel rendelkezők tudják, hogy ez saját magukról szól. Mi volt az az érzelmi blokk és negatív érzelem, ami előjött belőled? Azokat kell kezelni.

9. Beazonosítja a probléma eszkalálódásának tüneteit.

A kulcsszó a megelőzés. A mentálisan erős emberek azért tudják többször elkerülni a stresszes szituációkat, mert megelőzik azt. Felismerik a jeleket. Mentálisan olyan tudatossági szintre kell kerülnöd, hogy rögtön fel tudd ismerni, amikor közeleg a robbanás.

10. Jól kontrollálja az érzéseit.

Lásd 1. pont. A legfontosabb készség, amivel túlélhető egy stresszes helyzet anélkül, hogy érzelmileg összeomlanánk: megtanulni irányítani az érzéseinket. Amint megtanulod hogyan irányítsd az érzelmeidet, onnantól kezdve a következő stresszes helyzet olyan lesz, mint egy kellemes séta a parkban.

 

forrás: Kerner Tibor, hírlevél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.