Dunning–Kruger-hatásBizonyos emberek minél kevesebbet tudnak adott területen, annál nagyobb az önbizalmuk.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak viszont mindig tele vannak kételyekkel. Bertrand Russel

Kísérletekkel igazolták, hogy az emberek 94%-a z átlagosnál értelmesebbnek tartja magát.

Két amerikai pszichológus, David Dunning és Justin Kruger vizsgálta a jelenséget. teszteket írattak, s azt tapasztalták, hogy a legrosszabb teljesítők rendre túlbecsülték képességeiket, míg a jól teljesítők nagyjából reálisan értékelték, vagy alábecsülték magukat.

Az érdekes rész, amikor később szembesítették a résztvevőket az eredményekkel: a leggyengébb eredményeket elérők ennek hatására sem változtatták meg az önértékelésüket, ragaszkodtak ahhoz, hogy ők igenis nagyon otthon vannak a témában, és a teszt csak véletlenül sikerült félre

A kutatók négy következtetést vontak le, amelyek bármilyen jártasság esetén megfigyelhetők, legyen az egy tudományág, az autóvezetés, vagy egy játék ismerete. Az adott területen szélsőségesen inkompetens emberek:

  • Nem képesek felismerni a saját hiányosságaikat.
  • Nem képesek felismerni a náluk magasabb szintűek tudását.
  • Nem képesek felmérni a saját inkompetenciájuk szintjét.
  • Viszont képesek arra, hogy ha fejlődnek az adott területen, akkor utólag felismerjék, hogy mennyire nem értettek hozzá korábban.

Jól magyarázza el a hatást John Cleese – John Cleese a hülységről:

I think the problem with people like this is that they are so stupid that they have no idea how stupid they are. You see, if you’re very very stupid how can you possibly realize that you’re very very stupid? You’d have to be relatively intelligent to realize how stupid you are. There’s a wonderful bit of reserch by a guy called David Dunning at Cornell who is a frienfd of mine, I’m proud to say, who’s pointed out that in order to know how good you are at something requires exactly the same skills as it does to be good at that thing in the first place, which means – this is terribly funny – that if you’re absolutely no good at something at all, then you lack exactly the skills that you need to know that you’re absolutelly no good at it and this explains not just Hoolywood but almost the entirety of Foy News.

Érdekes dolog, hogy a kutyáknál felfedezték ezt a képességet.

A kutyák tudják, ha nem tudnak valamit: A kutyáknak is vannak bizonyos szintű metakognitív képességeik, vagyis tisztában vannak azzal, ha nincs elég információjuk egy probléma megoldásához és emiatt igyekeznek több információhoz jutni, hasonlóan a főemlősökhöz. Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák hajlamosak elszántan keresni az extra információt, amikor nem látják, hogy hol van elrejtve a jutalom.  Az a tény, hogy a kutyák inkább akkor ellenőriztek, amikor nem volt tudomásuk a jutalom hollétéről, metakognitív képességekre utal, mivel teljesül a tudásról rendelkezésre álló tudás egyik feltétele.

forrás: https://index.hu/tudomany/til/2015/10/13/miert_hiszik...
forrás: https://index.hu/techtud/2018/11/20/a_kutyak_tudjak_...

Másképpen:

… Dunning-Kruger effektusnak hívják a jelenséget… a Cornell Egyetem két kutatója, Justin Kruger és David Dunning kísérletekkel bizonyította be … hogy minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos arra, hogy túlbecsülje saját tudását … (…”… amikor a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel. …”) …
Ha valakinek egy adott területen nincs semmiféle szaktudása, azzal többnyire tisztában van, így a magabiztossága ennek megfelelően alacsony.
A minimális tudással, és tapasztalattal rendelkezők hajlamosak azt hinni magukról, hogy ők kiválóak. (… nem értik, hogy nem értik …)
A tudás és tapasztalat gyarapodásával jellemző a magabiztosság visszaesése, a saját hiányosságok felismerésének képessége ilyenkor nő.
A szakértői tudásszintnél éri el a magabiztosság ugyanazt a szintet, mint a minimális tudás esetén. …
… vagy ahogy John Cleese mondja: „Muszáj valamennyire intelligensnek lenni ahhoz, hogy észrevedd, milyen hülye vagy.”…

 

 

Végül legyen itt valami nevetni való is.

https://comment.blog.hu/2015/09/29/anktartisz_fovarosa_gronland_a_honfoglalas_1956-ban_volt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.