A mentálisan felkészültek nem engednek a szerencsétlenségnekA forrásban megjelölt cikk címe “A mentálisan erős emberek ezt a 13 dolgot sosem csinálják”. A tizenhárom tudvalévőleg kiemelt szám a babonások számsorában, külhoni neve is van a tőle való rettegésnek: a triszkaidekafóbia.

Az idézett cikk véleményen szerint nagyon jó felsorolást ad ahhoz, hogy megméressük a saját lelki edzettségünket az önvizsgálat tükrében.

Előtte azonab egy kis bevezető, ha már szóba került:

Triszkaideka(-)fóbia

A triszkaidekafóbia (görög τρισκαιδεκα (triszkaideka), tizenhárom, és φόβος (fóbosz), félelem) a tizenhármas számtól való félelem, melyet gyakran tartanak babonának.

Eredete

A tizenhármas számmal kapcsolatos félelemet többféleképpen magyarázzák. A tizenhárom azért lehet „rossz”, mert eggyel több a praktikusan osztható (3 × 4) tucatnál, a 12-nél. A 13-as – mint a prímszámok – nem kedvelt; magyarul elterjedt a „heten, mint a gonoszok” , az olaszoknál a 17-es szerencsétlen.

Egyes keresztény hagyományok szerint a tizenhárom azért balszerencsés szám, mert Jézus utolsó vacsorájánál a tizenkét apostollal együtt tizenhárman voltak, köztük Júdás, aki elárulta Jézust.

A triszkaidekafóbia a vikingekre is hatással lehetett – úgy vélik, hogy Loki, az ármányos volt a mitológiájuk tizenharmadik istene. Péntek 13. is különösen balszerencsés napnak számít.

Példái

A BMW müncheni székházában nincsen 13. szint, csak egy kék rés.
Egyes épületekben az emeletek számozásánál kihagyták a tizenharmadikat. A 12. emelet után egyenesen a 14. következik, hogy a triszkaidekafóbok ne kerüljenek stresszhelyzetbe. Alternatív megoldásként az épületnek a 12. emeleten túl lehet egy 12a vagy 12b szintje is. Ha van is tizenharmadik emelet, akkor lakhatatlanná is tehetik – a londoni One Canada Square felhőkarcoló 13. emeletén például nincsenek kiadó irodák, hanem itt helyezkedik el az épület légkondicionálása. Las Vegas több kaszinójában szintén nincsen 13. emelet. A 13-as szám elhagyása emeleteken kívül jellemző még szállodaszobák számára, repülőgépeken üléssorok számozására és tengerjáró hajókon kabinszámokra.

A memphisi (Tennessee, USA) repülőtéren nincs A13, B13 és C13 számú beszállókapu. A New York állambeli Islip repülőterén nincsen 13-as beszállókapu – van 12, 12A és 14. Az alabamai Birmingham repülőterén nincsen C13 kapu. San Franciscóban a 12. és a 14. sugárút közötti észak-déli irányú utcát Funston Avenue-nek hívják.

Arnold Schönberg osztrák zeneszerző is triszkaidekafób volt (ráadásul 13-án született). Kiszámolta, 76 éves korában fog meghalni (mert 7 + 6 = 13). Nem csak hogy tényleg 76 éves korában halt meg, de ráadásul péntek 13-án. Halálával kapcsolatos többi 13: éjjel 11:47-kor halt meg, éjfél előtt 13 perccel. 1 + 1 + 4 + 7 = 13.

A Harmadik Birodalom egyik vadászgépét a Heinkel He 112-ből fejlesztették tovább, és csak azért nevezték el He–100-nak, hogy elkerüljék a He–113-as számot. Az amerikai légierőben soha nem volt F–13-as – az YF–12 vadászgép prototípust (amelyből később az SR–71 Blackbird-öt fejlesztették ki), a Grumman F–14 Tomcat követte. A Magyarországnak 1993-ban átadott 28 MiG–29-es vadászrepülőgép között nincs 13-as számú, a 12-es oldalszámú gépet a 14-es követi, valamint a MiG–23-asok és Szu–22-esek között szintén nem volt 13-as oldalszámú gép.

Az Apollo-13 küldetés jelvénye

Többen felhozzák az Apollo–13 példáját triszkaidekafóbiájuk alátámasztásaként. Az űrhajót 1970. április 11-én lőtték fel (7 + 0 + 0 + 4 + 1 + 1 = 13), helyi idő szerint 14:13-kor, a Complex 39 kilövőállásról (3 × 13 = 39). A szóbeszéd szerint amikor a floridai kilövésnél 14:13 volt, akkor a texasi irányítóközpontban egy órával korábbi időpontot, 13:13-at mutattak az órák. A Hold körüli pályára állást is állítólag április 13-ra tervezték. A fóbia által nem sújtott józanabb emberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a baleset szerencsés kimenetelű volt, a legénység túlélte a krízist.

Formula–1-es autóversenyeken nincsen 13-as rajtszám. Amikor volt, akkor két versenyző is halálos balesetet szenvedett 13-as rajtszámú autókban. Igaz, halálos balesetek a rajtszám kivonása után is történtek.

A templomos lovagrend elleni per és letartóztatási hullám is péntek 13-án, 1307 októberében történt. Ezt az eseményt tartják a péntek 13. körüli balszerencse-érzés eredetének.

Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper), Charles Manson, Jeffrey Dahmer és Theodore Bundy sorozatgyilkosok nevében mind 13 betű található.

Jóllehet nagy jelentőséget tulajdonítunk a fizikai erőnek és az egészségnek, a lelki egészség legalább ilyen fontos. Számos cikk foglalkozik a vállalkozók mentális egészségével, a kitartással, a határozottsággal, az optimizmussal és a kudarctűrés képességével. Csakhogy ezek a módszerek sokszor nem működnek – állítja az amerikai Forbes szerzője.

1. Időt vesztegetni az önsajnálatra

A mentálisan erős emberek sosem panaszkodnak a körülményeik miatt, vagy időznek azon, hogy milyen rossz nekik. Ők megtanulták azt, hogy viseljék a felelősséget a cselekedeteik után és maguk is tisztában vannak azzal, hogy az élet nem mindig fair. Képesek arra, hogy tudatosan átlendüljenek a megpróbáltatásokon és hálásak legyenek a megtanult leckékért. Ha egy szituáció rosszul alakul, egyszerűen frázisokat vesznek elő, hogy „Ó” vagy „Oké, jöhet a következő”. És tényleg tovább lépnek.

2. Átengedni a hatalmat magunk felett

A mentálisan erős emberek nem engedik meg maguknak azt a luxust, hogy mások miatt rosszul érezzék magukat. Megértik, hogy hatalmuk van a saját cselekedeteik és érzéseik felett. Tudják, hogy erejük abban rejlik, hogy képesek kezelni azt, ahogy reagálnak.

3. A változás útjába állni

A mentálisan erős emberek szeretik a változásokat. Legnagyobb „félelmük”, ha egyáltalán van nekik, nem az ismeretlen, hanem az önelégültség és az egyhelyben toporgás.

4. Energiát vesztegetni olyan dolgokra, amikre nincs hatásuk

A mentálisan erős emberek nem, vagy nem túl sokat panaszkodnak a forgalomra, az elveszett poggyászra vagy éppen más emberekre, mivel felismerték, hogy ezek nem tőlük függnek. Egy ilyen rossz helyzetben felismerik, hogy az egyetlen dolog, amit befolyásolni tudnak, azok a saját reakcióik, magatartásuk.

5. Félni attól, hogy mások kedvére tegyen

Ismersz olyat, aki folyamatosan ezen dolgozik? Esetleg, pont az ellentétét, aki csak azért is máshogy cselekszik, hogy erőt sugározzon? Egyik sem jó megoldás, hiszen egy mentálisan erős ember kedvesen és igazságosan viselkedik, hogy másoknak örömet szerezzem, de nem fél a saját véleményét kifejezni sem. Tudnod kell felvállalni azt a helyzetet, hogy lehet, hogy nem ért egyet majd veled mindenki, és ezt kezelned kell majd – kellő eleganciával.

6. Félni a kockázatoktól

A mentálisan erős személyiség hajlandó elfogadni a kiszámítható kockázatot. Ez teljesen ellentétes azzal, mint amikor valaki teljesen őrült rizikóba hajszolja magát. Egy erős személyiség, mielőtt döntéseket hoz, alaposan mérlegeli a kockázatokat és a lehetséges veszélyeket és ezzel fel tud készülni a potenciális hátrányokra és a legrosszabb forgatókönyvekre is.

7. A múlton merengeni

A múlt megismerése erőt adhat, különösen, ha ezekből az ismeretekből levonjuk a jelenre vonatkozó tanulságokat is. De egy erős személyiség nem fecsérli arra az energiáját, hogy múltbeli csalódásokon vagy a régi idők dicsőségén gondolkozzon. Energiáik javarészét a jelenre és a jövőre koncentrálják.

8. Újra és újra elkövetni ugyanazokat a hibákat

Mindannyian ismerjük az őrület definícióját. Egy ilyen eset lehet, ha folyamatosan ugyanazt csináljuk, miközben azt várjuk, hogy más, jobb eredményt kapunk a korábbiakhoz képest. Egy mentálisan erős személyiség tanulni akar a múlt hibáiból. Kutatások azt mutatják, hogy az önreflexió képessége a látványosan sikeres vezetők és vállalkozók egyik legnagyobb erőssége.

9. Megsértődni mások sikerein

Erős karakterre vall, ha valódi örömöt érzel mások sikereinek láttán. A mentálisan erős emberekben megvan ez a képesség. Nem irigykednek, nem sértődnek meg, ha másnak összejön valami. Sőt, bárki megjegyezheti, hogy az egyén mit tett a sikerért és lehet őt követni.

10. Feladni egy buktató után

Minden bukás egyben esély is a fejlődésre. Még a legnagyobb vállalkozók is hajlandóak elismerni, hogy pályájuk elején bizony hibáztak is. Az erős személyiségek nem félnek újra és újra hibázni is akár, ha ez szükséges, mivel minden buktatóból le lehet szűrni tanulságot, ami végső soron közelebb vihet a célodhoz.

11. Félni az egyedülléttől

Az erős személyiségek megbecsülik azt az időt is, amit egyedül tölthetnek. Amíg leállnak, addig gondolkoznak, terveznek, a hatékonyságukat növelik. Még ennél is fontosabb, hogy nem másoktól függ a boldogságuk vagy a hangulatuk. Boldogok tudnak lenni társaságban és boldogok egyedül is.

12. Azt érezni, hogy a világ tartozik nekik

Különösen a mai gazdaságban, a vezetők és az alkalmazottak tudják, hogy nem jár nekik a fizetés, a cafetéria és a kényelmes élet, tekintet nélkül a képzettségükre és az iskoláikra. Az erős személyiségek munkára készen indulnak az életbe.

13. Azonnal sikert várni

Függetlenül attól, hogy egy edzéstervről, új étrendről, vagy egy vállalkozás elindításáról van szó, a szellemileg erős emberek hosszú távra terveznek. Tudják, hogy ez sokkal jobb, mint azonnali eredményeket várni. Beosztják az idejüket és megünneplik a mérföldköveket vagy azt, amikor sikerült növekedniük. Kitartóak és megértik, hogy a valódi változás időbe telik.

 

forrás: https://forbes.hu/legyel-jobb/a-mentalisan-eros-emberek-ezt-a-13-dolgot-sosem-csinaljak/
forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Triszkaidekaf%C3%B3bia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.