Nézőpontok: Józsi a mocsárbólAz alábbi dal nem először került elém. Megmondom őszintén, azzal a szemüveggel néztem meg, ami alapján teljesen biztos, hogy akik ezt készítették a) vagy nem gondolták komolyan, vagy b) teljesen eszementek. Azért hoztam ide ma ezt a dalt, hogy példaként mutassam azt, hogy mennyire másként lehet látni egy-egy dolgot, vagyis, mit jelent az, hogy más nézőpont. Akár egy dal segítségével is. 

Nézzük először az eredeti csehszlovák dalt magyar felirattal:

Nagy kedvencem a képernyőn néha feltűnő fekete öltönyös nagyon-nagyon táncoló úriember. Minden tréfa nélkül nagyon tetszik az éles kontraszt a mozdulatlan kockás zakós mukival szemben.

Mindent egyebe véve a megjelenő furcsa hangszerbe lihegő zenész, a fogatlan kancsal, a kockás-fekete ellentét, az egész hangulat, plusz a cseh nyelv mind azt mutatta nekem, hogy vannak a normálisak a földön, meg vannak az ilyenek, mint akik itt szerepelnek. Általában ezt a véleményt közvetítve találkoztam egyébként ennek a klippnek a megosztásival.

Aztán a minap elém került magyarul is a dal. Micsoda? Magyarul? Egy magyar együttes is meghülyült?

Nézzük csak:

Itt már azonban másra is felfigyeltem. Micsoda???

  • XII. Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztiválon???
  • Csekszlovákiában 1978-ban egy sláger dübörgött???
  • Mindenki szerette???
  • És a mai napig is mindenki rajong érte???
  • Nagyszerű Ivan Mladek???
  • Ki a fene az az Ivan Mladek???

Kicsit tovább kattogtattam. Találtam egy másik klippet is azonnal Mladektől. Íme:

Hm… Ennél a dalnál is megvan a geg, de itt már jobban éreztem, észre vettem a zenei profizmust. Hm… Nem olyan ez, mint amikor valaki magyarul játszik countryt, bluegrasst, blues-t? Itt hirtelen profi zenészek jelentek meg, akik korhű, stílus-hű ruhában játszanak olyan zenét, ami nem az országuk sajátja… Mintha lett volna ilyen kis hazánkban is… Akkor lehet, hogy nem minden cseh zenéz lökött?

Aztán ennek a klippnek a megjegyzéseit is olvasgattam, s akkor döntöttem el, hogy egy nézőpontos bejegyzést megérdemel ez a történet:

  • I don’t understand anything of that, but still love it! – Semmit nem értek belőle, de szeretem.
  • Best song ever. I am always listening with my mom on sudays. – Minden idők legjobb dala. Minden vasárnap meghallgattam az anyukámmal.
  • 1 milion vievs and only 2k likes ?! – 1 millió kedvelés és csak 2000 nem kedvelés?!

Végül aztán megnéztem Ivan Mládeket a Wikipédián, s figyelmeztetve mindenkit arra, hogy ezt a bejegyzést véresen komolyan ne vegye, hiszen tényleg csak a nézőpontokról (konkrétabban nálam annak változásáról) akartam írni, azt azért a teljes tisztelettel mondom, hogy le a kalappal Mládek munkássága előtt! Tisztelet neki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.