A magabiztos hangrólNem kell, hogy remegő, vékony hangon beszélj másokkal. Mindenki számára ismerős lehet a helyzet, mikor egy fontos helyzetben – legyen az a főnökkel való egyeztetés, vagy például egy vita során – a hangunk nem olyan mint máskor. Remegő, vékonyabb, mint általában. Ahelyett, hogy a magabiztosságunkat mutatná, pont az ellenkező hatást támogatja.

Jackie Gartner-Schmidt a hivatkozott forrásban beszél arról, hogy mi ennek a jelenségnek az anatómiai oka. Röviden: a hangszalagok védelmi funkciót látnak el. Nagyon fontos funkciójuk az, hogy összezárjanak, így például megakadályozzák azt, hogy ivás közben víz menjen a tüdőnkbe. De máskor is működik. Stressz helyzetben – mikor például tömeg előtt beszélünk, váratlan, hangos zajt hallunk, vagy hideg vizet öntenek ránk – a hangszálak körüli izmok azonnal reagálnak, sok esetben teljesen összezárják a hangrést.

Aki fütyült, vagy furulyázott már életében, az tudja, hogy milyen az, amikor  a levegő egy szűk résen áthaladva képez hangot…

És itt jön a trükk – hogyan tudsz ezen segíteni? Tartsd a mutató ujjadat a szádtól nem messzire, s miközben kilélegzel, mond hosszan azt, hogy “úúúúúúú”. Körülbelül azt a hangot utánozd, amit a gyermek szokott, ha úgy csinál, mintha szellem lenne. Ezt ismételd meg 5-10 alkalommal. Ezzel ellazítod a hangszálaidat, s máris szélesebb a hangrés.

Egy videóban az előadó meg is mutatja, hogyan kell ezt csinálni:

Érdemes megnézni egyébként az egész videót is:

 

 

forrás: https://ideas.ted.com/a-simple-trick-to-help-you-speak-in-public-without-showing-your-nerves/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.