2020-01-12

Mit adott nekem az Indigo coaching képzés?

Az Indigo Coaching büszke végzett hallgatója vagyok.

2019 novemberében azt a megtisztelő felkérést kaptam, hogy vegyek részt az iskoláról készülő reklámfilm elkészítésében, ahol mondjak el két-három percnyi gondolatot a képzésről, az órákról, az oktatókról, a csapatunkról, stb.

Készítettem magamnak egy kis leírást, amit megosztok veled:

Azt gondolom, hogy egy képzésen részt venni mindig befektetés. Befektetés önmagunkba. Közgazdász és programozó vagyok. Közgazdászként azonnal összekapcsolom a befektetést szót a megtérülés fogalmával.

Egy klasszikus, mondjuk pénzügyi jellegű befektetés alkalmával rengeteg eszközünk van mérni a megtérülést, a befektetés hasznosságát. Egy „tanfolyami” befektetés esetében lehet, hogy sosem derül ki, hogy megtérült -e, megérte -e a tanfolyamra költött pénz, idő, energia.

Az Indigo LC képzéséről számomra már menet közben kiderült, hogy eddigi életem legjobb befektetése volt. Nyilván ez a felismerés is szerepet játszott abban a döntésemben, hogy aztán a BC képzésen is részt vettem.

A mélyebb önismeret útján indulókat sok – ráadásul nagyon intenzív – élmény éri egy ilyen képzés alkalmával. Egy ilyen tanfolyamon a szakmaiság és a csoportos önismeret módszere természetes módon együtt jelenik meg. Számomra az Indigo környezetben eltöltött órák minden perce egy életre szóló kirándulás volt. A coaching szakma alap értékei, eszközei olyan szemléletváltást adtak nekem, amit nem csak szakmai környezetben, de a mindennapjaimban, a magán és a munka kapcsolataimban is alkalmazni tudok. Megtapasztaltam, hogy mennyire fontos az ítélkezés mentes, meleg és elfogadó légkör kialakítása, az empátia és a más nézőpont alkalmazása, az asszertív kommunikáció, hogy csak párat említsek azok az eszközök közül, amelyek minden segítő szakmának az alapját jelentik.

Véleményem szerint az önismeret, mint a segítő szakma egyik alappillére mindenkinek csak előnyére válhat. Ezek az alap értékek azonnal hasznosíthatók a mindennapokban, és pont ez az az indok, ami alapján őszintén ajánlom bárkinek az Indigo tanfolyamokon való részvételt. Nem lesz mindenkiből másokat segítő coach. De önmagunkat is coacholhatjuk és ezzel mi és környezetünk is nyerünk, nem is keveset.

Az Indigo nem csak egy profin összerakott elméleti és gyakorlati képzést adott. Többek között profi háttér segíti a gördülékeny munkát. Emellett adta az Indigo érzést, egy olyan hangulatot, amit öröm megtapasztalni. Az oktatók szakmai alázata segített kialakítani a támogató, elfogadó, meleg környezetet. Nem csak egy egyszerű oktatást teremtettek meg, hanem a szakmai fejlődés további fórumait is, hiszen továbbképzéseken vettem már részt náluk, illetve tagja vagyok az Indigo Klubnak is. Lehetőséget kapunk más fórumokon való megjelenésre is. Gyakorló napok állnak rendelkezésünkre. Nem titkolt szándék az Indigo részéről, hogy nem akarják elengedni a kezünket. A szakmai hovatartozás nagyon fontos része a közös történetünknek.

Emellett fontos, hogy a tanuló társakkal is kialakult egy összetartozás. Olyan csapatok alakulnak ki, ahol érték a másként és az együtt gondolkodás is. A továbbképzésekkel, a klub alkalmakkal átjárás alakult ki a különböző csoportok, városok között. Találkoztam már más LC és egyéb képzésen részt vevő kollégákkal Győrből, Budapestről, más városokból. Közösen tudjuk tervezni, hogy hogyan bővítjük tovább a szakmai tudásunkat az Indigo segítségével. Felismerjük, hogy közösek a megoldandó feladataink, kezdenek kialakulni az együttműködések.

Ahogy már említettem, őszintén ajánlom az Indigot, ezt a nagyszerű csapatot mindenkinek. Minden percet hálásan köszönök nektek!


Végül aztán megszületett a videó:


És, ha már itt járunk, ajánlom figyelmedbe az Indigo saját Life-coach bemutató videóját is:

Sudár Györgyi: Az Indigóban olyan coachokat szeretnénk képezni, akik nem csak a coaching eszközöket, folyamatokat és mesterfogásokat ismerik, hanem képesek beleengedni magukat teljesen a segítői folyamatba, hiszen a segítő a jelenlétével segít a legtöbbet a kliensnek.