Kézi szőttesek

Saját munkáim bemutatása előtt engedjen meg számomra egy kis fogalmi áttekintést:

Szövés:

az a művelet, amellyel az egymásra merőleges irányban haladó fonálrendszerek fonalait különböző módon keresztezik, hogy a fonalakból összefüggő lapokat készítsenek. Szövéshez legalább két fonalrendszer kell. A kelme hosszában haladót láncnak, a szélességben haladót vetésnek, a fonalak keresztezését kötőpontnak, a kötőpontok egyszerü csoportosítását alapkötésnek, az összetettebbet pedig mintás vagy ábrás kötésnek nevezik. Szövéshez régebben álló keretet használtak; a láncfonalak közé a vetüléket kézzel helyezték be és fésüvel veregették. Ezt a szövésmódot a gobelin néven ismeretes szövött képeknél és a csomózött szőnyegek szövésénél még ma is alkalmazzák. A szövőkeretből fejlődött a kézi szövőszék. Ennél a láncfonalak a vizszintes síkban haladnak. A láncfonalak részbeni emelését - a szádképzést - nyüstökkel, nyüstös gépekkel vagy jacquardgépekkel végzik, a vetülékfonalak bedobását kézi avagy gyorsvetélővel, a bedobott vetülékek párhuzamos s tömött illeszkedését pedig a bordával, illetőleg a bordaládával. A kézi szövőszékből fejlődött a szövőgép, amely épp oly részekből áll, mint amaz, csakhogy részeinek mozgatását gépies erő végzi, s épp ezért gyorsabb járásu és nagyobb termelőképességü. Kézi szövőszéket mintás áruk gyártásánál még ma is alkalmaznak versenyképesen, sima árukhoz azonban már nem, mert e cikkeknél a szövőgépek munkája sokkal jutányosabb. A szövést sokféle szempont szerint szokás osztályozni, igy:

Forrás: A Pallas nagy lexikona

 

És most lássunk egy kis ízelítőt a saját munkáimból:

Az első képen egy gyapjú szőttes garnitúra (párna, asztali futó, falvédő) látható, amelyeket különböző színben és méretben egyedi elképzelések alapján is el tudok készíteni.

Asztali futó és díszpárna gyapjúból modernebb környezethez tervezve, saját mintákkal: második kép

A munkáimhoz használt szövőszékeim egyike a harmadik képen látható fekvő szövőszék, melynek érdekessége, hogy nevelőapám készítette, és nagyobb szőnyegek, falvédők elkészítésére alkalmas.

 

Gyapjú szőttes garnitúra

Gyapjú szőttes garnitúra - 1. kép

Asztali futó és díszpárna

Asztali futó és díszpárna - 2. kép

Fekvő szövőszék

Fekvő szövőszék - 3. kép

Gyapjú párna

Gyapjú párna - 4. kép