Üdvözlöm honlapomon

1975-ben kezdődött ...

1975-ben kezdtem el érdeklődni a kézimunkázás iránt. Először, mint teljesen kezdő, én sem voltam tisztában a mintákkal, a tájegységekre jellemző motívumokkal. Így fordulhatott elő, hogy a kalocsai terítő mintájában hatalmas Matyó rózsát találtam.

Elkezdtem kézimunka könyveket gyűjteni, és elhatároztam, hogy tudatosan igyekszem foglalkozni a népművészettel. Akkoriban volt egy országos pályázat, amelyre elküldtem a terítőimet. Sajnos helyezést nem értem el, viszont egy nagyon nagy segítséget kaptam. Nevezetesen abban, hogy Lengyel Györgyi - aki rengeteg kézimunka könyvet írt, s a "szakma" kiváló, elismert képviselője, számos kezdő tanítója - és akkor éppen a zsűri tagja volt, leutazott hozzám Budapestről (Komáromba), és tanácsaival sokat segített. Többek között elmondta, hogy különböző tanfolyamokon el lehet sajátítani a népi hímzés technikáját, szabályait, a néprajzi alapfogalmakat.

Mindez 1975 októberében volt.

Igyekeztem a tőle hallottakat a gyakorlatban is alkalmazni, s ez a magányos útkeresés öt évig tartott.

Dávod - hímzés bemutató

Aztán 1980-ban (akkor már a Bács-Kiskun-megyei Dávodon laktam férjemmel és két gyermekemmel) végül beiratkoztam egy kettő éves Díszítőművészeti-szakkörvezetői tanfolyamra, amit Kecskeméten tartottak. Itt tettem sikeres vizsgát, amit hamarosan a gyakorlatban is kamatoztatni tudtam.

A lapos hímzések mellett a keresztszemes és szálánvarrott technikát különösen megszerettem, és igyekeztem az asszonyokkal is megszerettetni. A szakkör hamarosan első díjat nyert a Területi Szövetség pályázatán.

Időközben elköltöztünk Dávodról a Fejér megyei Pusztaszabolcsra. Itt az általános iskolából több osztály is eljött hozzánk megnézni a kézimunkákat.

Ekkor már 1985-ben jártunk. Nagyobbik fiam betegsége miatt otthon végezhető munkát keresetünk. És megtaláltuk ...

 

Készi szövés

Ez volt a kézi szövés.

Kézi szőttes

Szüleim segítségével megtanultam a szövés technikáját, és kislányom születéséig (1987) ezzel foglalkoztam.

A Népi Iparművészeti Tanácshoz is beküldtem pár saját tervezésű szőttesemet, amelyek mintáiból azóta is szívesen készítek munkákat.

Csak a teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy ezen idő alatt 1988-ban megszületett harmadik fiunk is, s ekkor a Komárom-Esztergom-megyei Bábolnára költöztünk. Azóta is itt élünk.

Hímzés

Azóta számtalan alkalommal hívtak szövés és hímzés bemutatóra és kiállításokat is rendeztünk a munkáimból.

Változatlanul figyelemmel kísérem az új szakkönyvek megjelenését, és hiszem, hogy a régi hagyományokat mai életünkhöz alakítva, saját elképzeléseink szerint készíthetünk saját s környezetünk számára tetszetős kézimunkákat, szőtteseket.

Engedje meg, hogy a következő oldalakon egy pár kép segítségével is bemutassam a kézimunka csodálatos világát.

2010-ben megszereztem a Népi iparművész címet hímzés kategóriában.

Kapcsolat

Nézze meg adatlapomat a FaceBookon is! Facebook profilom

Írjon nekem! schulmanne@gmail.com

Oldaltérkép Oldaltérkép

 

Vásárlás, megrendelés

Munkáimat megvásárolhatja közvetenül tőlem rendelve.