Tanulási stílusok1. Vizuális típus

“Mit is kérdeztél? Ja, igen az a könyv jobb felső sarkában van, emlékszem.” – ismerős az ilyen helyzet? Akkor te valószínűleg vizuális típus vagy. Szereted a jól széttagolt szövegeket, a vastagon szedett mondatokat. Az ábrák, képek segítenek neked a tanulásban. Szintén segít, ha különböző színeket használsz: szövegkiemelőt a fontos részekhez, vagy idegen nyelvnél a különböző nemeket színekkel jelölheted (pl. a németben a hímnemű szavakat kékek, a nőneműeket pirossal és a semleges neműeket zölddel jelölheted). Neked kifejezetten jól jön az elmetérkép (erről a későbbiekben még sokat fogok írni.) Ha jegyzetelsz, az üres lapot egy egységes térként kezeld, amiket kisebb, különböző területekre osztasz fel, ezzel is segítve, hogy emlékezz, mit írtál az egyes részekre. Használj sok ábrát, rajzot, jelet, szimbólumot.

2. Auditív típus

Hallás után tanulsz a leghatékonyabban. A hangok, a zene, a ritmus a te igazi közeged. Ha felolvasod a tanulnivalót sokkal jobban bemászik az agyadba. Idegen nyelvnél a szavakat, kifejezéseket mondd föl magadnak a telefonodra és hallgatás után tanuld őket. Zeneszámok szövegeiből rengeteget és könnyedén tudsz tanulni. Valószínűleg a tanulás közbeni háttérzene neked segít és nem hátráltat (csak arra vigyázz, hogy ne olyan zenét hallgass, aminek érted a szövegét, ezért elkalandoznak a gondolataid.) Ha memóriafogasokat használsz (erről szintén írok majd később), próbálj meg minél ritmusosabb, rímesebb megoldásokat keresni.

3. Verbális típus

A szavak a te igazi barátaid. Nagyon jó a retorikai érzéked, azaz nagyon frappánsan meg tudod fogalmazni a gondolataidat mind szóban, mind írásban. Számodra a leghatékonyabb tanulási mód, ha előadhatod, leírhatod, megfogalmazhatod a frissen tanultakat. Minél több érzelmet beleviszel (drámaian, meggyőzően adod elő), annál jobban megragad. Neked nagyon jó a tanulócsoport vagy tanulópár, akivel megbeszélheted, megvitathatod a tananyagot. Idegen nyelv tanulásánál mindenképpen törekedj az anyanyelvi beszélgetőpartnerrel való csevegésre. Ha személyesen nem is tudsz, a neten van rá sok lehetőség.

4. Mozgásos típus

Tanuláshoz szereted használni a kezedet, a teljes testedet. Az ilyen típusú kisgyerekek az első osztályban úgy tudják a leghatékonyabban megtanulni a betűket, ha először a homokba írják, nagy plakátokra lefestik, nagy építőkockákból kirakják, az egész karjukat, testüket használva nagy alakban a levegőbe írják. Olyan, mintha az izmaid emlékeznének az újonnan tanultakra. Neked nagyon hasznos, ha ne egy helyben ülve tanulj (esetleg használj nagy fittlabdát), ha sok kézbe fogható szemléltető eszközt használsz. Idegen nyelvnél például, ha az igék által vonzott eseteket akarod megtanulni, akkor társíts minden esthez egy-egy mozgásformát (pl. a részes eset egy fejbólintás, a tárgyeset egy lábdobbantás, stb.), és az igéket a mozgással együtt tanuld meg. Ne feledd, az aktív jegyzetelés, elmetérkép vagy tanulást segítő diagramok készítése is valahol mozgásos tevékenység.

5. Logikai típus

Nagyon jól tudsz rendszerekben gondolkodni, logikusan próbálod meg összerakni a tanultakat. Neked nem elég a “ez így van és kész”, értened, tudnod kell a miért-ekre a válaszokat. Könnyen átlátsz nagy anyagrészeket, megérted az összefüggéseket. Szereted a lényeget kiszedni a tanultakból, majd azt átláthatóan listába szedni, elmetérképbe foglalni. A kihívás számodra abban áll, hogy a részletekre is odafigyelj, azokat is megtanuld ill, hogy alapos és körültekintő legyél, viszont nagyon jól tudsz segíteni az olyan tanulóknak, akik nehezen látják át a teljes képet, nagy anyagrészeket, az összefüggéseket.

6. Intraperszonális (magányos) típus

Szeretsz egyedül tanulni, magadnak beosztani az idődet és energiádat. Szeretsz utánajárni dolgoknak. Könnyen belemélyedsz a tanulásba. A saját értékrended és érdeklődési köröd nagyban befolyásolja, mit és hogyan tanulsz. Ha valami érdekel, azzal szívesen és sokat foglalkozol, abban a témában a tudásanyagod az egekig szökhet. Könnyen felébreszted magadban a belső motivációt. Amikor vissza kell adnod a tanultakat, az előadásodban mindig benne van a saját személyes véleményed, gondolataid. Könnyebben fel tudod idézni a tanultakat, ha visszaemlékszel rá, milyen gondolatok és érzések voltak benned, mialatt tanultál.

7. Interperszonális (társasági) típus

Tanulócsoportokban, tanulótárssal tudsz a leghatékonyabban tanulni, így törekedj rá, hogy minél többször együtt dolgozhass hasonló emberekkel. Ha megbeszélitek az anyagot, meghallgatjátok egymás véleményét, esetleg eljátsszátok a tanultakat, az mind-mind mélyebben szívódik az ilyen típusú ember agyába. Asszociáljatok, készítsetek elmetérképet együtt. A közös munka doppingol, segít, hogy ne kalandozzanak el a gondolataid, hanem a tanulnivalóra koncentrálj.

forrás: https://www.mindenmegtanulhato.hu/a-het-tanulasi-stilus/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük