Miért nem működnek az újévi fogadalmakAz újévi fogadalmak eleve bukásra vannak ítélve. A fogadalmak általában nem eredményeznek tartós változásokat a viselkedésünkben, mert nem a motivációt hasznosítják, nem alakulnak át cselekvéssé. Mindannyiunknak le kell dobni azt a kis súlyfelesleget, végezni a napi feladatokkal, többet edzeni, abbahagyni az ivást, stb.. És mivel a fogadalmak nem működnek, természetesen a kívánt hatással ellentétesen depressziót okoznak. Egy becslés szerint februárban a fogadalmak 80% -a már nem él.

Ha újévi fogadalmat teszel, akkor nagy eséllyel újabb kudarcoknak teszed ki magad, vesztesnek, semmirekellőnek fogod érezni magadat. És mivel olyan könnyen elbuksz, paradox módon az lesz a megoldás, hogy nagyon könnyen feladod a változás szándékát is.

Az újévi fogadalmak tipikusan három csoportra oszthatóak:

  • Elkerülni valamit: ne legyen olyan sok levél a postafiókomban…
  • Valamit abbahagyni, amitől nekem jobb lesz: enni, inni, cigizni…
  • Valami újat kezdeni, ami nem természetes számomra: írni, olvasni, tanulni, edzeni…

Az rendszeres, természetes könnyedséggel működő szokásokat megváltoztatni, vagy egy új szokást felvenni nagyon nehéz feladat.

Miért vannak az újévi fogadalmak eleve halálra ítélve?

  • A viselkedésed nem egyszerű szokások összessége. Mély gyökerekkel rendelkező rendszerről van szó, ebben benne van a pszichológia, szociális és neurológia rendszered is. A viselkedésed a személyiséged és a vérmérsékleted komplex terméke, amit befolyásolnak a változatos érzelmi és fizikai szükségleteid, a tanult tapasztaltaid, a kémiai visszajelzések is
  • A halogatás különösen trükkös csapda. Ha valami kellemetlent halogatsz (mondjuk a 2.300 levél kezelését a postífiókodban), a halogatással máris jobban érzed magad. Ha szembe nézel a halogatott dologgal, máris feszültebb vagy. Hosszú távon az pont fordítva van. A hosszú távú halogatás növeli a kényelmetlenség érzését. Viszont, ha egy régóta halogatott dologgal végre szembe nézel, annak stressz csökkentő hatása van. Ezt nehéz felismerni és ennek megfelelően cselekedni.
  • A téged zavaró szokások feladása nyilvánvaló okok miatt elég nehéz: Mit adsz majd magadnak, amikor attól vagy szomorú, hogy valamit nem csinálhatsz, amitől általában jobban szoktál lenni. Mivel fogod kezelni a napvégi hiányérzetedet, mikor egy pohárkával akarsz lazítani, vagy a jóllakottság érzésével szeretnél pihegni? S ha mindez nem elég: ami örömet okoz, az dopamin szint emelkedéssel jár, ez pedig pont az a dolog, aminek a megismétlésére vágyni fogunk.
  • A nem természetes könnyedséggel érkező új szokások felvétele olyan, mintha árral szemben úsznál, ellenkezik a vérmérsékleteddel, a tested vágyaival és a tudatalattid érzelmi életével.

 

Eddig tart a cikk. Megjegyzem az első, amit én fordítottam le, mert azt szeretném, hogy ne legyen gátja az olvasásnak az angolul nem értés.

A benne írtak ellenére azt mondom, merjünk fogadalmat tenni, merjünk új szokásokat felvenni, mert a haladáshoz ezek biztosan kellenek. Az nem baj, ha tudjuk, hogy ez nem lesz könnyű út…

 

 

forrás: https://www.forbes.com/... why-you-should-ditch-depressing-new-years-resolutions-and-do-this-instead/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük