2019-01-01

Könyvtáram

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Dr. Peterson a torontói egyetem megbecsült tanára, keresztény, jobboldali gondolkodó, pszichiáter és hivatásos provokátor. Könyvével az egész világot zavarba hozta.
A 12 szabály az élethez hónapok óta listavezető az Amazonon, tarol a világ sikerlistáin, többek közt a USA Today, a Wall Street Journal, a The Washington Post és a The New York Times toplistájának első helyezettje. Közel 40 ország megvásárolta a kiadás jogait.

Martin Wehrle: 50 kreatív coaching ötlet

„A coaching folyó, melynek két partja van, és a coachnak választania kell közülük.
Állhat a komoly, józan és méltóságteljes oldalra, vagy fordulhat a játékos, gyermeki és spontán part felé.
Ám mi történik, ha a folyó szélessége megengedi, hogy egyszerre mindkét parton megvesse a lábát?” (Martin Wehrle)

Komócsin Laura: 77 tanulságos történet vezetőkről coachoktól és tanácsadóktól

“Kötelező irodalmat tart kezében a menedzsment iránt érdeklődő Olvasó, és aztán ne lepődjön meg, ha ezentúl más szemmel néz majd a coachokra.” – Ablonczy Balázs, ügyvezető igazgató, SAP Hungary Kft.

Komócsin Laura: 77 új tanulságos történet vezetőkről coachoktól

A második hetvenhét történet méltó folytatása az első kötetnek: kedves, humoros, néhol mélyen szakmai; de engem leginkább az őszinteségével és emberségével fogott meg. A sikersztorik mellett bőven olvashatunk olyan esetekről is, melyek a vezető vagy a coach ballépéseiről szólnak. Számomra ez teszi különösen hitelessé és tanulságossá a könyvet. Berényi Attila, ügyvezető igazgató – PepsiCo

Martin Wehrle: A 100 legjobb coaching gyakorlat

Színtiszta gyakorlatgyűjtemény a teljes coaching folyamatra: kezdetektől a lezárásig.

Martin Wehrle remekművet alkotott coachok és coach szemléletű vezetők, tanácsadó szakemberek számára: egy kizárólag gyakorlati anyagot tartalmazó kézikönyvet, mely lineárisan vezet végig a teljes coaching folyamaton, egyidejűleg gazdag tudásanyagot, hasznos tippeket, profi tanácsokat nyújt az olvasóinak. 

Joannah Ginsburg, Marcus Weeks, Merrin Lazyan, Nigel C. Benson, Voula Grand: A pszichológia nagykönyve

A pszichológia nagykönyve tömören és közérthetően rendszerezi a tudomány neves képviselőinek korszakalkotó gondolatait, pályafutását és magánéletét. Izgalmas olvasmány mindazoknak, akik szeretnének többet tudni az emberi psziché titkait feltáró kísérletekről, a társas lét kihívásairól és a lelki betegségek gyógyításának történetéről.

Rich Litvin, Steve Chandler: A sikeres coach

Mutasd meg az ügyfeleidnek, amit nem látnak.
Mondd azt az ügyfeleidnek, amit senki nem mer a szemükbe mondani.
És annyi ügyfeled lesz, amennyit csak szeretnél.

Alice Miller: A test kiáltása

Az emberiség történetének egyetemes, ősi parancsa, hogy tiszteljük és szeressük a szüleinket. Ám ha valaki annak ellenére akarja követni ezt a parancsot, hogy a szülei egykor elhanyagolták, bántalmazták vagy kihasználták őt, csak akkor tud eleget tenni ennek, ha elfojtja a saját igazi érzéseit – a test pedig komoly betegségekkel lázad fel e lelki öncsonkítás ellen.

Séra László: Általános pszichológia

Kezünkben egy általános pszichológia könyvet tartunk. Ez a könyvcím a mindenkinél egyformán előforduló lelki jelenségeknek és ezek mindenkire érvényes magyarázó elveinek, törvényszerűségeinek ismeretrendszerére utal. A fejezetek között ugyanúgy megtaláljuk a megismerési folyamatokat (pl. észlelésünket, gondolkodásunkat), mint a motivációt (vágyainkat, szándékainkat) vagy a személyiséget taglaló fejezeteket. 
A könyv megírása során mindig szem előtt tartottam, hogy lehetőleg érdekes, elgondolkoztató, a sajátos pszichológiai gondolkodásba is bevezető, de mégsem elvont, hanem inkább kézzelfogható anyagot nyújtson. Remélem, jól szolgálják ezt a célt a kiemelések, a bőséges ábraanyag, a magyarázatok kiegészítő információival és az összefoglaló kérdések. 
Az általános pszichológia tantárgy és a ráépülő, inkább gyakorlati célú fejlődés- és neveléspszichológia vagy személyiségpszichológia ehhez kíván tudatosan hozzájárulni. (A szerző)

Martin Wehrle: Az 500 legjobb coaching kérdés

„Az 500 legjobb coaching-kérdés” sokkal többet tartogat olvasói számára, mint amennyit a címe ígér. Nemcsak azért, mert a német nyelvterület egyik vezető coachának, Martin Wehrlenek nagysikerű munkatankönyvéről van szó, amely bevezetőiben, magyarázatiban, vagy feladataiban szó szerint további több száz kérdésnek ad helyet, hanem azért is, mert részletesen bemutatja a coaching filozófiáját és folyamatát is.

Thomas M. H. Bergner: BURNOUT – A kiégés megelőzése 12 lépésben

„Burn out (kiégés) szindróma krónikus, emocionális megterhelések, stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.”
Herbert J. Freudenberger (1974)

Ábri Judit, Peredi Ágnes: Coaching határok nélkül

Interjúkötet világklasszis coachokkal – Érdekes emberi beszélgetések 15 mestercoach-csal és praktikus coaching eszközök egy könyvben.

Martin Wehrle: Coaching-kincsesláda

Több száz ötlet felfedezőknek: 50 technika, 30 ellenőrző kérdéslista, 20 tanmese, és 850-nél is több coaching-kérdés.

A kincsesláda tele van meglepetéssel: a profi coach, Martin Wehrle legújabb könyvében a sokéves tapasztalatának legszebb kincseit mutatja be:

“Ezúttal arra törekedtem, hogy egyetlen kötetben, egy áttekintő alapműben foglaljam össze a modern coaching valamennyi vetületét.”

Baracskai Zoltán, Mérő László, Velencei Jolán: Ezerarcú ​coaching

A ​jól képzett coach fő erénye, hogy megtapasztalta: az általa egyformán okosnak és mérvadónak tartott tanárai is nagyon sok fontos kérdésben nem értettek egyet, és ez egyikük értékét sem csökkentette. A coach értékét éppen az adja, hogy sokféle logikával tud hatékonyan gondolkodni, akárcsak maga a természet, amelyben szintén sokféle logika együttes jelenléte támasztja alá az evolúció működését. Ezért értékes erőforrás a coach a vezető számára, aki óhatatlanul belesüpped a saját vállalata, iparága logikájába akkor is, amikor másra lenne szükség

Gabe Zichermann, Joselin Linder: GAMIFICATION Játékosítás

Definíció: A gamifikáció az a folyamat, amikor játékmechanizmusokat és stratégiákat alkalmazunk játékon kívüli szituációkban, területeken. Leginkább számítógépes, online megoldásokra kell gondolnunk, amely az üzleti és civil szféra minden területén alkalmazható. Ezzel olyan élményeket tudunk nyújtani, amelyek beépített ösztönzésül szolgálnak az alkalmazottaknak és a vevőknek.

A gamification főbb felhasználási területei: egy vadonatúj kommunikációs és marketing eszközmarketing, humánerőforrás, értékesítés, oktatás, egészségügy, kutatás-fejlesztés, versenyek, pályázatok, piackutatás, vállalkozásfejlesztés területén .

Deliága Éva: Ketten háromfelé – Válás gyerekkel

Hogyan kell „jól” válni, hogy a gyerekek a legkevésbé sérüljenek?
A válás soha nem csak a két szülőt érinti, mindig hatással van a gyerekekre is.

Komócsin Laura: Módszertani ​kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek I.

“Első ránézésre a coach felelőssége ijesztően nagy. Hiszen nem akárkik, hanem működő vezetők támogatását vállalta. Úgy tűnhet, okosabbnak kell lennie az okosaknál’. Komócsin Laura saját esetei bemutatásával is bizonyítja, hogy nem kell mindentudóvá válnia. Elég, ha arra vállalkozik, hogy coacholtjának empatikus problémamegoldó társa lesz. Ebben a kapcsolatban az a legjobb támogatás, ami nem több ennél, de nem is kevesebb. Az egybegyűjtött módszertani ötleteken túl ezt a tudatos hozzáállást is megismerheti az olvasó.” F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus, coach “Átfogó, hiteles, közérthető és gyakorlatias. Ami így együtt különösen nagy erény coaching témában. Aki elolvassa ezt a könyvet, egyszerre vágyik arra, hogy coachingszemlélettel vezessen és egy profi coach támogassa. Mi kipróbáltuk, működik! ” Sekerka Orsolya fejlesztési igazgató, Pannon

Komócsin Laura: Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek II.

Ebben a kötetben, a klasszikus coachingfolyamatok, a visszajelzések az ügyfelek mindennapi gondjaival kapcsolatban, a jövővel foglalkozó gondolatok és a döntések támogatása ugyanúgy képviseltetnek, mint a modern kori problémák: a stresszkezelés, munka-magánéleti témák, delegálás, motiválás, valamint a határesetek a terápiával és a mediációval, a burn out, a konfliktuskezelés és a belső blokkok. Az összegyűjtött ötletek a coaching értékesebb felhasználására ösztönzik az olvasókat, elősegítve a coachinggal kapcsolatos tudás fejlesztését, hivatásszerű alkalmazását – és hogy ezt a tudást tovább tudják adni másoknak.

Dr. Mészáros Ádám: Párkapcsolati konfliktuskezelési kézikönyv

Mit tegyünk, ha eltávolodtunk egymástól?
Hogyan kaphatunk több odafigyelést a kapcsolatunkban?
Hogyan hozhatjuk vissza a szerelmet?

Dr. Szabó István: Pszichológia

Ez a tankönyv a BKÁE Államigazgatási karán folyó igazgatásszervező képzés tananyaga, amely egy további (társadalom-lélektani) stúdium ismeretanyagával alkot szerves egységet. Olyan felsőoktatásba illeszthető – alapozó célú – összeállítás, amely önmagában is jól szolgálhatja a szociális munkás, továbbá a műszaki, gazdasági, gazdasági, kereskedelmi, vállalkozói jellegű képzésben résztvevők ilyen irányú tanulmányait; de hasznos segítséget nyújthat a pszichológiával fakultatív alapon ismerkedő hallgatók tanulásához – és természetesen lehet mondanivalója a lélektani ismereteik gyarapítására, felfrissítésére törekvő gyakorlati szakemberek, valamint a művelődésre törekvő nagyközönség számára is

Christina Budde: Történetmesélés a coachingban

Storytelling módszertani kézikönyve. Módszertani kézikönyv: gyakorlatok és esettanulmányok konkrét történetekkel minden esethez.

  • Mitől lesz igazán találó és hatásos egy történet?
  • Hogyan válhat a coach elragadó történetmesélővé?

Gyakorlatok • Esettanulmányok • 88 remek sztori

Petr Ludwig: Vége a halogatásnak – Számoljunk le Pató Pál-énünkkel!

A könyvben nyolc konkrét segédeszköz segíti személyiség- fejlődésünket, melyek nagyobb motivációra, effektivitásra, produktivitásra nevelnek, és hozzásegítenek a hosszú távú elégedettséghez. A szerző által kidolgozott módszer egyszerűen, hatékonyan és mindenekelőtt nagyon gyorsan segít legyőzni halogatásunk ördögét.