Kassai Lajos: Közelebb önmagadhoz…Kassai Lajos Lovasíjjász c. filmjét többször megnéztem már. Érdekes gondolatokat találok időről-időre…

Most a filmben látható vizsga jelenettel kapcsolatban jegyzeteltem ki a következőket:

Kassai Lajos gondolatai azoknak, akiknek nem sikerült a vizsgája (Kassai Lajos saját iskolájában):

Egy harcművészeti iskolában minden tanítás: a kudarc, a siker, minden… Ezt most nem úgy kell felfogni, hogy te ma megbuktál egy vizsgán, hanem tanultál valamit. Közelebb kerülsz önmagadhoz. A konzekvenciákat vonjátok le! Gondoljátok végig, idézzétek fel azt az élményt, hogy mit tévesztettetek el. Mi volt ennek az egésznek az oka, mi volt a dekoncentráció, és próbáljátok ezt magatokban javítani. Ne a vizsgát javítsd, hanem magad, mert amíg ezt nem oldod meg, nem fogsz továbblépni. És amikor továbbléptél, akkor letudtál szépen egy feladatot, és gyönyörűen ezt a ládát elkezdtük összepakolni. Szép dolgokat fogunk belerakni.

Nyilvánvalóan meg kell tanulni a vizsgát. De a vizsgának a megtanulása nem biztos, hogy közelebb visz önmagadhoz. Ezek a problémák sokkal közelebb visznek önmagadhoz.

Annyit fűzök hozzá ehhez, hogy Kassai nyilván a saját iskolájáról beszélve az ott történteket súlyozza, ezért kiemelten egyet értek azzal, hogy egy (harcművészeti) iskolában minden tanítás. De, én kiterjeszteném ezt arra, hogy – amennyiben akarod, elfogadod – az életben is minden tanítás. Minden tett következménye, minden történés, minden párbeszéd, stb.

Kassai véleményem szerint nemesen egyszerűen fogalmazza meg azt, hogy a kudarc az egyik legjobb tanító (“Ezt most nem úgy kell felfogni, hogy te ma megbuktál egy vizsgán, hanem tanultál valamit…”). Ráadásul ő nem is említi a kudarc szót, egyszerűen csak megfogalmazza azt, hogy ez lehet, hogy most veszteségnek látszik (megbuktál), de hidd el, ebből tanulni fogsz. Fel is hívja a figyelmet arra, hogy ezt nézd meg, elemezd, vond le a következtetést, ezzel közelebb kerülsz majd önmagadhoz,

(A filmben hallható, hogy az egyik csajnak mondja, hogy “ne sírj, ez most nem erről szól!”.)

Nekem nagyon tetszik Kassai Lajos nemes egyszerűsége, amivel a mély gondolatokat megfogalmazza.

Végezetül két kép a kudarc gondolatával kapcsolatban:

A másik:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük