Filmajánló: Salinger [2017]Érdemes ezt a filmet megnézni, ha a támogatás, inspiráció, mentorálás témakörében keresünk jó példát.  

A film Salinger életéről szól, magyar címe Salinger, angol címe pedig a Rebel In The Rye, ami a Zabhegyező (Catcher In The Rye) eredeti címe.

A filmből kiderül, hogy az író nem igazán tudta, mihez kezdjen az életével, azonban mentora, tanára azt javasolja neki, hogy mint író csakis az a dolga, hogy folytassa a történetek kitalálását. Az építő jellegű kapcsolat a film alapján úgy néz ki, hogy nagyban befolyásolta az író pályáját.

Zabhegyező

A film végén elhangzik, hogy a Zabhegyező több mint 65 millió példányban kelt el és 30 nyelvre fordították le. Még ma is évi 250.000 példány fogy belőle és a XX. század egyik legfontosabb regényének tekintik. Több amerikai államban és több országban betiltották. A magyar olvasók Gyepes Judit tolmácsolásában, Zabhegyező címen 1964-ben ismerkedhettek meg a művel. Barna Imre fordítása az eredeti angolhoz hívebb Rozsban a fogó címmel jelent meg 2015-ben.

Én olvastam, de nem ismertem fel benne azt a fontosságot. Úgy néz ki, hogy még egyszer el kell olvasnom. Talán ez lehet a kulcs: “Az egyes szám első személyben írt történet egy Holden Caulfield nevű tinédzser fiúról szól, aki szinte reménytelenül keresi az emberi harmóniát az értelmetlen világban. ”

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rozsban_a_fog%C3%B3
forrás: https://port.hu/cikk/mozi/itt-a-trailer-a-zabhegy...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük